Voltmeters worden vooral gebruik in de elektrotechniek, maar ook soms wel bij andere toepassingen, zolang de spanning maar gemeten moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het industrieel gebruik van volt meters, daar wordt gekeken naar de spanningen van machines, motoren, generatoren en schakelapparatuur. Hieronder zullen we je alles vertellen wat je moet weten over de voltmeters.
Werking
In een voltmeter zit een galvanometer, deze meter is een apparaatje dat kleine elektrische stromen kan meten. Deze galvanometer wordt in zo’n voltmeter gekoppeld aan meerdere weerstanden, die de ingangsspanning kunnen omzetten in een waarde die kan worden afgelezen op de schaalverdeling van de voltmeter.
Eenheid van meting
Zoals je het misschien al kan raden, worden de voltmeters uitgedrukt in de eenheid volt. De afkorting van volt is ook wel “V”. Volt geeft aan hoeveel elektrische energie per ladingseenheid aanwezig is in een circuit.
Soorten voltmeters
Je hebt verschillende soorten voltmeters, namelijk de analoge en de digitale voltmeters. De analoge voltmeters hebben een wijzer waarmee hij aangeeft hoeveel spanning er doorheen loopt. De digitale voltmeters hebben in plaats van een wijzer een digitaal display dat de gemeten spanning in nauwkeurige cijfers weergeeft. Kijk eens bij https://www.controlin.com/nl/ voor de verschillende voltmeters.
Bereik
Je kunt voltmeters halen met verschillende bereiken, van millivolts tot kilovolts. Hierbij moet je vooral kijken naar hetgeen wat je wilt meten en hoeveel volt dit zou gebruiken, je hebt er namelijk niks aan om een voltmeter met kilovolts te halen als je een apparaat hebt wat alleen maar millivolts gebruikt. Kijk ook naar hoe nauwkeurig je de spanning gemeten wilt hebben.
Veiligheid
Het is bij voltmeters wel altijd belangrijk om je eigen veiligheid in het achterhoofd te houden, sluit daarom een voltmeter correct aan op het circuit en kijk naar de veiligheidsrichtlijnen. Zeker met hele hoge spanningen is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn.
Een voltmeter wordt toegepast op verschillende gebieden, van de elektrotechniek tot aan industrieel gebruik. Overal waar maar de spanning gemeten moet worden is het van toepassing. In de voltmeter zit een galvanometer die de kleine elektrische stromen kan meten, door deze meter te koppelen aan weerstanden kan de waarde worden omgezet in volt. Je hebt verschillende meters, van zo nauwkeurig als millivolts tot aan kilovolts. Je moet hierbij vooral kijken naar welk apparaat je wilt meten en welke eenheid van volts het beste daarbij past. Het is altijd belangrijk om, zeker met hoge spanningen, rekening te houden met de veiligheidsrichtlijnen.